wiel
olka: dany jest wielomian w(x)=x
5−6x
3+4x
2+mx+k wyznacz parametry m i k zeby byl podzielny
przez wielomian g(x)=(x+3)
2
dziele hornerem dwa razy przez −3 jak na zdjeciu i z reszt które zostaja robie uklad rownan
dobrze to robie? bo cos nie wychodzi wynik
zjdecia:
http://imgur.com/eHri0py
13 lut 23:13
ICSP: nie lepiej za pomocą pochodnej ?
w(−3) = 0 i w'(−3) = 0
13 lut 23:16
olka: nie mialam jeszcze takich rzeczy wiec nie wiem nawet o co biega

mam to rozwiazac tym sposobem co robie
13 lut 23:18
olka: Pomoże ktoś?
13 lut 23:26
ICSP: −9 + 4 = −5.
13 lut 23:27
olka: dzieki ale głupi bład

ale dalej nie wiem czy wychodzi dobrze
k−3m+45=0 /(−1)
k−6m−477=0
−k+3m=45
k−6m=477
−3m=522 /:(−3)
m=−174
a ktos podawał odpowiedzi niby były inne, cos jeszcze zle robie?
13 lut 23:42
piotr: w(x)=x5 − 6x3 + 4x2−219 x−612= (x+3)2 (x3−6 x2+21 x−68)
13 lut 23:49
ICSP: m = −219 oraz k = −612 .
| | 1 | |
15 + m = |
| k, więc twoim zadaniem jest podzielenie : |
| | 3 | |
| | 1 | |
x4 − 3x3 + 3x2 − 5x + |
| k przez (x + 3) |
| | 3 | |
dostaniesz resztę :
13 lut 23:55