minimum czy maksimum
pokolax: funkcja f(x) = ax+b(x−1)(x−4) w punkcie x0=2 ma ekstremum równe −1.
ustal, czy jest to minimum czy maksimum
13 lut 22:45
Jerzy:
Policz pochodną i pokaż jak zmienia znak
13 lut 23:06
pokolax: ale jak mam ją obliczyć mając w liczniku ax+b?
13 lut 23:16
grzest:
Obliczasz pochodną po x, a i b to stałe.
Ponadto z treści zadania wynika, że f(2)=−1, f'(2)=0. Stąd można wyliczyć stałe a i b.
14 lut 05:44
Janek191:
| | a x + b | |
f(x) = |
| ; x ≠ 1 i x ≠ 4 |
| | ( x −1)*( x − 4) | |
| | a*(x − 1)*(x − 4) − (a x + b)*(2 x − 5) | |
f '(x) = |
| |
| | (( x −1)*(x −4))2 | |
f ma w x
0 = 2 ekstremum, więc
| | −2 a −( 2 a + b)*(− 1) | |
f '(2) = 0 , czyli |
| = 0 ⇔ − 2a +2 a + b = 0 ⇒ b = 0 |
| | 4 | |
| | 2a + b | | 2a + 0 | |
f(2) = − 1 więc |
| = − 1 ⇔ |
| = − 1 ⇔ a = 1 |
| | −2 | | − 2 | |
zatem
| | 2 x | |
f(x) = |
| |
| | (x −1)*(x − 4) | |
| | (x −1)*(x −4) − x*(2 x − 5) | |
f '(x) = |
| = |
| | (( x−1)*(x − 4))2 | |
| | x2 − 5 x + 4 − 2 x2 + 5x | | − x2 + 4 | |
= |
| = |
| |
| | ((x−1)*(x−4))2 | | (x −1)*(x−4))2 | |
Dla x niewiele mniejszego od 2 jest f '(x) > 0, a dla x niewiele większego od 2
jest f '(x) < 0, czyli funkcja f osiąga w punkcie x
0 = 2 maksimum lokalne.
14 lut 09:12
Janek191:

Poprawka

Tam jest pomyłka − powinno być
| | x | |
f(x) = |
| , bo a = 1 ( pomyłkowo zapisałem a = 2) |
| | (x −1)*(x −4) | |
Wykres będzie następujący:
14 lut 09:20
pokolax: można prosić o wytłumaczenie krok po kroku?
14 lut 13:56
Janek191:
Wszystko jest napisane − krok po kroku
14 lut 14:14