równanie stycznej do paraboli
olax: napisz równanie stycznej do paraboli o równaniu y= 14x2, tworzącej z osią x kąt o mierze
135o
13 lut 22:37
5-latek: Wspolczynnik kierunkowy a stycznej to a=−1
13 lut 22:38
olax: ponieważ?
13 lut 22:43
5-latek: tg135o=−1
13 lut 22:44
pokolax: ale co dalej mam zrobić?
13 lut 23:17
Janek191:
y '(x) = − 1
P = (− 2, 1)
więc
y = − x + b
1 = − ( − 2) + b ⇒ b = − 1
Odp. y = − x − 1
===============
14 lut 00:42
olekturbo: Janek skad wziales P(−2,1)
14 lut 00:47
olekturbo: Sorki wiem
14 lut 00:49
Janek191:
III wiersz x = − 2
| | 1 | |
Dla x = − 2 jest y = |
| *(−2)2 = 1 |
| | 4 | |
14 lut 00:51