| sin2α | ||
tg2α= | ||
| 1−sin2α |
| tgα | ||
[C[sinα= | ||
| √1+tg2α |
| y | ||
tgα= | dzielimy licznik i mianownik przez r, r≠0 | |
| x |
| sinα | |||||||||
tgα= | = | |||||||||
| cosα |
| √1−cos2α | ||
tgα= | ||
| cosα |
| 1−cos2α | ||
tg2α= | ||
| cos2α |
| 1 | ||
cos2α= | ||
| tg2α+1 |
| 1 | ||
to cosα= | ||
| √tg2α+1 |
Bardziej mi chodzilo w poscie 21:34 jak z tej przedostatniej postaci dojść do ostatniej
Z tego co pamiętam to te wzory będą potrzebne przy calkach ,wiec dobrze będzie umiec je sobie
wyprowadzić
| tg2α | ||
sin2α= | ||
| tg2α+1 |
| tgα | ||
to sinα= | ||
| √tg2α+1 |