wyznacz granice ciągów:
Jola: Witam mam problem z przykładami podanymi poniżej
Polecenie: wyznacz granice ciągów:
| | lim | | 1 | | 1 | |
2. |
| |
| i to potęgi |
| |
| | n→∞ | | n2 | | n | |
13 lut 21:28
grzest: 1. Ponieważ:
lim
n−>∞ (−0.8)
n = 0, lim
n−>∞ (2n−5)
n =
∞,
obliczenie tej granicy nie powinno sprawiać trudności.

2.Tutaj przydatna będzie granica
lim
n−>∞ (n)
1n = lim
n−>∞n√n=1.
13 lut 21:46
jakubs: Druga granica ciekawa, można to zapisać chyba tak:
| | ln(1/n2) | |
limn→∞ e |
| <− ten ułamek jest oczywiście w potędze  |
| | n | |
I później hmm, de l'Hospital
13 lut 21:46
Jola: może 1 przykład jest banlany ale ja tego nie widze
13 lut 21:54
Jola: banalny* jeszcze xd , rozumiem ze góra zmierza do 0 ok, ale skąd to że (2n−5)n ? 9w
przykładzie nie ma do n)
13 lut 21:56
Jola: z tego 2 wychodzi mi że całość to wyrażenie nieoznaczone 00
13 lut 21:59
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = n√ |
| = |
| = |
| |
| | n2 | | n√n2 | | (n√n)2 | |
więc
n→
∞
bo
lim
n√n = 1
n→
∞
13 lut 22:06
grzest: Można oczywiście tak komplikować sobie życie ale czy warto?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞{ |
| }1n= limn→∞ |
| = |
| =1, |
| | n2 | | ((n)1n)2 | | 12 | |
gdyż
lim
n−>∞ (n)
1n=1.
Nie prościej?
13 lut 22:17
jakubs: Chyba za dużo

i na takie dziwne pomysły wpadam
13 lut 22:23
Jola: 2 juz rozumiem

i dziękuje bardzo za wytłumaczenie a z 1 mógłby ktos rozpisać?

( bo niestety ale tego jeszcze nie widze)
mam kolosa z tego i w sumie gosc się czepia do wszystkiego
13 lut 22:30
grzest: do Jola z 21:56
(2n−5)n
Powinno być oczywiście 2n−5 a nie (2n−5)n ale granica tego wyrażenia jest taka sama:
limn−>∞(2n−5) = ∞.
13 lut 22:33
grzest: Do 1.
Mamy iloraz dwóch wyrażeń z których licznik→0 a mianownik →∞. Jaki będzie wynik takiego
działania?
13 lut 22:38
Jola: 0
13 lut 22:43
grzest: OK.
13 lut 22:44