wyraź cos z zależności od alfa
mo: wiedząc, że sin12 stopni = α, wyraź cos72 stopni z zależności od α
13 lut 21:17
5-latek: cos72o = sin(90−α)
13 lut 21:21
mo: i tyle?
13 lut 21:55
5-latek: Dlaczego mnie nie poprawiles/as
przecież 90−12=78 a nie 72
Może masz sin12o i cos 78 o
albo sin18o=α i ma być cos 72o
13 lut 21:59
mo: nie, mam sin12o i cos72o
13 lut 22:09
Eta:
sin12o=a a∊(0,1) to cos12o= √1−a2
cos(x+y)= cosx*cosy−sinx*siny
cos72o=cos(60o+12o) = .............
13 lut 22:18
Mila:
| | 1 | | √3 | |
cos(72o)=cos(60o+12o)=cos60*cos12−sin12*sin60= |
| *cos12−a* |
| = |
| | 2 | | 2 | |
13 lut 22:19
Eta:
13 lut 22:20
mo: dlaczego cos12o = √1−a2 ?
13 lut 22:29
Mariusz: sin(3x)=sin(x)cos(2x)+cos(x)sin(2x)
sin(3x)=sin(x)(cos
2(x)−sin(x)
2)+2sin(x)cos
2(x)
sin(3x)=sin(x)(2cos
2(x)−1)+2sin(x)cos
2(x)
sin(3x)=sin(x)(4cos
2(x)−1)
sin(3x)=sin(x)(3−4sin
2(x))
sin(3x)=3sin(x)−4sin
3(x)
sin(12°)=α
cos(12°)=
√1−α2
| | 1−√1−α2 | |
sin(18°)=√ |
| (3−2(1−√1−α2)) |
| | 2 | |
| | 1−√1−α2 | |
sin(18°)=√ |
| (1+2√1−α2) |
| | 2 | |
13 lut 22:30
Eta:
sin2α+cos2α=1 ⇒ cos2α= 1−sin2α ⇒
13 lut 22:30
Mariusz:
mo to wynika z jedynki trygonometrycznej
no i z tego że kąt jest w pierwszej ćwiartce
13 lut 22:33
piotr: cos(6x) =1−2 (3sin(x)−4sin3(x))2
13 lut 22:33
Sjdjjdjsmdmms@ejdmgdke: Smmsmmsmsjis⊂ djsjjsjsjjejsmm sjskskwu sjsjsjjjehswkek
26 lis 12:31