Ciągi: ...przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1...
Norbert: Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 1, wynosi:
A. 860 B. 840 C. 839 D. 780
13 lut 20:26
Janek191:
Masz ciąg arytmetyczny:
a1 = 1 r = 4
Oblicz a20 i S20
13 lut 20:28
Kacper:
Kartka i liczysz.
13 lut 20:28
Norbert: Ale przecież reszta to jest 1, a nie 4...
13 lut 20:33
Janek191:
Masz: a1 = 1 , a2 = 5, a3 = 9 , itd
1 : 4 = 0, r 1
5 : 4 = 1, r 1
9 : 4 = 2, r 1 itd.
13 lut 20:38
Norbert: A jest jakaś krótsza metoda, bo od nas w szkole raczej takiej wymagają, jeśli można
poprosić?
13 lut 20:41
Janek191:
Były ciągi arytmetyczne,czy nie ?
13 lut 20:43
Janek191:
a1 = 1 r = 4
a20 = a1 + 19 r = 1 + 19*4 = 77
więc
S20 = 0,5*(a1 + a20)*20 = 10*(1 + 77) = 780
13 lut 20:46
Norbert: Tylko, że suma wtedy wynosi 190...
13 lut 20:48
Norbert: Aha, Wielkie Bóg zapłać! Teraz rozumiem.
13 lut 20:49
Janek191:
Amen
13 lut 20:51