PW: Dziękuję za ilustrację i tradycyjnie służę wytłumaczeniem

Występująca po lewej stronie równania funkcja jest parzysta. Oznacza to, że jeżeli równanie ma
rozwiązanie dodatnie x
0, to również (− x
0) jest rozwiązaniem. Wystarczy więc ograniczyć się
do rozpatrywania równania dla x > 0.
a) Dla x∊(0, 2) jest x
2 − 4 < 0 i x
2 − 5 < 0, wobec czego równanie przyjmuje postać
− x
2 + 4 − x
2 + 5 = 1, x ∊ (0,2)
− 2x
2 = − 8, x ∊ (0,2)
x
2 = 4, x ∊ (0,2)
− równanie to nie ma rozwiązań.
b) Dla x∊<2,
√5> jest x
2 − 4 ≥ 0 i x
2 − 5 ≤ 0, zatem równanie przyjmuje postać
x
2 − 4 − x
2 + 5 = 1, x∊<2,
√5>
1 = 1, x∊<2,
√5>
− rozwiązaniami są wszystkie liczby z dziedziny.
c) Dla x∊(
√5,
∞) badane równanie ma postać
x
2 − 4 + x
2 − 5 = 1, x∊(
√5,
∞)
2x
2 = 9, x∊(
√5,
∞)
x
2 = 4,5
− równanie to nie ma rozwiązań.
Rozwiązanie b) i wspomniana na początku parzystość dają odpowiedź podaną przez
Qulkę.