liczba zespolona
nick: rownanie kwadratowe liczby zespolonej::
x2 −(2−j)−1+5j = 0
ODP
x1=3−2i lub x2 = −1+i
13 lut 20:24
Janek191:
Czy to jest dobrze przepisane ?
13 lut 20:26
13 lut 20:28
nick: x
2 − (2−j)x−1+5j = 0
13 lut 20:29
Janek191:
Źle przepisane
13 lut 20:30
nick: iksa wcieło ale juz poprawilem
13 lut 20:30
Janek191:
Δ = 4 − 4j − 1 − 4*( − 1 + 5 j) = 3 − 4j + 4 −20 j = 7 − 24 j = ( 4 − 3 j)
2
więc
√Δ = 4 − 3 j
| | 2 − j − 4 + 3 j | |
x1 = |
| = − 1 + j |
| | 2 | |
| | 2 − j + 4 − 3 j | |
x2 = |
| = 3 − 2j |
| | 2 | |
13 lut 20:34
Janek191:
Zdecyduj się na i lub na j
13 lut 20:35
Mila:
x
2 − (2−j)x−1+5j = 0
Δ=(2−j)
2−4*(−1+5j)=4−4j−1+4−20j=7−24j=(4−3j)
2
√Δ=4−3j
| | 2−j−4+3j | | 2−j+4−3j | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=−1+j lub x=3−2j
13 lut 20:39
nick: dziekuje
13 lut 20:40