Zadanie z wielomianem
Arek: Wskaż wszystkie dokończenie zdania pozwalające otrzymać zdania prawdziwe. Jeżeli liczby 0,
1,2,3 sa miejscami zerowymi wielonianu f(x) o współczynnikach całkowitych, to dla każdej
liczby całkowitej k liczba f(k) jest podzielna przez
A.12
B.16
C.24
D.36
Wielomian f(x) = x
4 −6x
3 + 11x
2 − 6x = 0 a dalej nie bardzk wiem co robić, jakos szukac
możliwości wyciagniecia 12 z tego wielomianu? Dzieki wielkie za.każdą wskazówkę
13 lut 20:19
Janek191:
f(x) = x*( x −1)*(x −2)*(x − 3)
13 lut 20:23
ICSP: f(x) = x(x−1)(x−2)(x−3)*g(x) .
f(k) = k(k−1)(k − 2)(k − 3) * g(k)
Czarwony iloczyn jest iloczynem czterech kolejnych liczb całkowitych. Wiemy, że taki iloczyn
jest podzielny przez 4! = 24. Odpowiedzi A oraz C są poprawne.
13 lut 20:26
Arek: Juz wszystko jasne, dziękuje wam bardzo.
13 lut 20:30
Arek: Jeszcze raz zastanowilem sie nad tym zadaniem. Skoro.iloczyn kolejnych czterech liczb to np
moze byc 8*7*6*6=1680 Czyli bedzie podzielne tez przez 16. Jak to rozumieć?
13 lut 21:21
Arek: 8*7*6*5 tam powinno być.
13 lut 21:21
Arek: Jeszcze raz odkopie to zadanko po dłuższym czasie. Chodzi mi o pytanie z godziny 21:21
15 lut 13:53
Qulka: tak ten iloczyn jest podzielny przez 16
15 lut 14:31
Arek: To.dlaczego poprawnymi odpowiedziami są tylko 12 i 24?
15 lut 14:34
ICSP: 1*2*3*4 jest podzielne przez 16 ?
15 lut 15:35