Prawdopodobieństwo
Mania: Proszę o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa:
Ile jest liczb dwudziestocyfrowych, których suma jest równa 8 i jednocześnie w ich zapisie nie
występują cyfry 1 oraz 6?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
13 lut 19:29
Saizou :
podpowiedź
8=2+2+2+2
8=2+2+4
8=3+2+3
8=3+5
8=4+4
8=8
13 lut 19:32
Mania: Obawiam się że nie jest to dla mnie wystarczająca podpowiedź. Mam problemy z podstawianiem tego
pod wzory na prawdopodobieństwo O.o
13 lut 19:36
Saizou :
zadaj sobie pytanie ile jest liczb 20−cyfrowych o liczbach ze zbioru {2,0} gdzie liczba 2
występuje 4 razy
analogicznie resztę
13 lut 19:37
13 lut 19:49
Saizou :
tak a teraz kontynuuj to dalej
zadaj sobie pytanie ile jest liczb 20−cyfrowych o liczbach ze zbioru {2,0,4} gdzie liczba 2
występuje 2 razy i 4 jeden raz
13 lut 19:52
Mania: | | | |
hm.. tutaj już gorzej, ale czy będzie ich może 19*19+ | ? |
| | |
13 lut 20:03
Saizou :
na pierwsze miejsce może być 2 lub 4
jeśli 2 jest pierwsze to
jeśli 4 jest pierwsze to
i teraz to trzeba dodać
13 lut 20:05
Mania: Ach, no tak. Dziękuję bardzo, myślę że z resztą powinnam sobie poradzić
13 lut 20:07