helpppp
pata: Jeżeli A=(1,2), B=(2,4) i AC=2* AB to punkt C ma współrzędne:
A. (3,6)
B. (2,5)
C. (4,6)
D. (0,0)
nad AC i AB jest strzałeczka, która jak mniemam oznacza wektor
13 lut 19:09
ICSP: Jak nie masz pomysłu na zadanie to zacznij od rysunku.
13 lut 19:14
pata: AB [2−1; 4−2] = [1;2]
AC = 2*[1;2] = [2;4] dobrze myślę?
13 lut 19:28
ICSP: i teraz dodawanie afiniczne:
C = A + AC
13 lut 19:30
pata: C = [3,6] ?
13 lut 19:37
pata: dlaczego akurat A+AC?
13 lut 19:38
ICSP: ponieważ, jeżeli do punktu A dodasz wektor AC to wylądujesz w punkcie C. Na rysunku to ładnie
widać.
13 lut 19:44
Qulka:

A
13 lut 19:47