Przygotowanie do matury #22
The City:
Muszę naszkicować wykres funkcji h(x)=|f(2−x)−1| oraz k(x)=|2−f(x)| (f(x) mam narysowane)
h(x) = |f(2−x)−1| = |f(−(x−2)−1| i teraz
1. przesunąc f(x) o 2 w prawo
2. przesunąć to co już mam o 1 w dół
3. odbić względem OY (ze względu na minus, który wyciągnąłem)
4. wszystko co poniżej OX odbić do góry?
k(x) = |2−f(x)| = |f(x)−2|, więc tylko obniżam o 2 i odbijam to co poniżej OX?
13 lut 19:09
Kacper:
Pytanie drugie − tak.
13 lut 19:17
Kacper: Pierwsze niestety źle.
13 lut 19:18
The City:
a co tam powinienem poprawić?
13 lut 19:21
Kacper:
1. przesunąć o 2 w lewo
13 lut 19:28
The City:
czemu w lewo?
13 lut 19:31