Całka podwójna przedział
kr0mka: Witam, chciałbym się upewnić. Mam pewną całkę podwójną na obszarze ograniczonym przez takie
krzywe: y = √x, y = x2, y = −x+6
Czy obszar całkowania będzie taki: 1<x<4, √x<y<−x+6?
Pytam się bo wszystkie całki podwójne jakie robiłem do tej pory miały obszar ograniczony od
jednej strony prostą prostopadłą do osi x (np. x=2) przez co zawsze jedna krzywa ograniczała
mi obszar od góry, tutaj zaś wygląda to jakby odgórnie ograniczały ten obszar dwie krzywe i za
bardzo nie wiem jak to zapisać. Z góry dziękuję.
13 lut 18:04
jc: Zacznij od narysowania obszaru. Liczby są ładnie dobrane, więc obrazek też będzie ładny.
A jaką funkcję całkujesz?
13 lut 18:17
kr0mka: narysowałem, ale jak już napisałem nie jestem pewien czy ten obszar 1<x<4, √x<y<−x+6 się
zgadza
13 lut 18:23
kr0mka: a funkcja całkowana to x+y−1
13 lut 18:24
jc: Rysujesz linię x+y=6. Linia ta przechodzi przez punkty (0,6) i (6,0). Potem rysujesz w
pierwszej ćwiartce dwie parabole y=x2 i x=y2. Parabole przecinają się w punkcie (1,1), oraz
(0,0).
Parabole przcina prostą w punkctach (2,4) i (4,2). Myślę, że chodzi o powygiany trójkąt o
wierzchołkach (1,1), (2,4), (4,2).
A całke najłatwiej rozbić na dwie całki
∫12 dx∫√xx2 dy + ∫24 dx ∫√x6−x dy
(trochę słabo widać granice...)
13 lut 18:36
kr0mka: Spoko spoko, wiedziałem jak narysować

chodziło mi właśnie o to rozbicie na 2 części, nie
wiedziałem, że tak można. Wielkie dzięki.
13 lut 18:44