funkcje trygonometryczne i cyklometryczne
cosiek: Jak rozwiązywać tego typu zadania?
A=arccos(cos(12pi/11))
B=arcctg(−sqrt(3)/3)
C=arctg(tg(11pi/12))
D=cos(arcsin(−12/13))
13 lut 17:55
cosiek: Chociaż ostatni przypadek....
13 lut 18:17
jc: Wartości arcsin należą do przedziału [−π/2, π/2], a na przeciale tym cosinus jest nieujemny.
Dlatego
cos(arcsin(−12/13)) = √1−sin2(arcsin(−12/13)) =√1−(12/13)2 = √25/169 = 5/13
13 lut 18:58
cosiek: Dzięki

A resztę też można prosić?
13 lut 19:36
cosiek: Z jakich własności tutaj skorzystać?
14 lut 22:53
Ania: | | √3 | | √3 | | π | | 2π | |
arcctg(− |
| )=π−arcctg( |
| )=π− |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 lut 16:39