matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
1234:
Wyznacz wszystkie pierwiastki równania z
4
=8−i8
√
3
13 lut 17:41
Mila:
|8−8
√
3
i|=
√
8
2
+(8
√
3
)
2
=
√
64+3*64
=
√
4*64
=2*8=16
8
1
cosφ=
=
16
2
−8
√
3
√
3
sinφ=
=−
16
2
π
φ=2π−
3
5π
φ=
3
z=
4
√
8−8
√
3
*i
5π
+2kπ
3
5π
+2kπ
3
z
k
=
4
√
16
*(cos
+i sin
), gdzie k=0,1,2,3
4
4
5π
5π
z
0
=2*(cos
+i sin
)=....
12
12
5π
√
6
−
√
2
cos
=
12
4
5π
√
6
+
√
2
sin
=
12
4
Licz dalej sam.
13 lut 20:13