Wzory vieta
Karolcia: Jak rozpisać za pomocą wzorów Vieta
x14+x24?
(x12+x22)2= (x12−2x1x2+x22)2
13 lut 17:27
Karolcia: to co nizej napisałam jest zle chyba
13 lut 17:29
Jack:
x14 + x24 = (x12+x22)2 − 2x12x22 =
= (x1+x2)2 − 2x1x2 − 2(x1x2)2
13 lut 17:32
Jack: oj, przepraszam, co za chochlika napisałem...
chwileczke ; )
13 lut 17:40
Karolcia: spokojnie, poczekam

chyba zgubiłeś drugi kwadrat
13 lut 17:45
jakubs:
Jack ostatnia linijka:
((x1+x2)2 − 2x1*x2)2 − 2(x1*x2)2
13 lut 17:46
Jack:
x14 + x24 = (x12+x22)2 − 2x12x22 = ((x1+x2)2 −2x1x2)2 − 2x12x22 =
= (x1+x2)4 − 4(x1+x2)2(x1x2) + 4(x1x2)2 − 2(x1x2)2 =
= (x1+x2)4 − 4(x1x2)((x1+x2)2 + x1x2 + x1x2) + 2x1x2=
= (x1+x2)4 − 4(x1x2)(x1+x2)2 + 2x1x2
13 lut 17:47
Karolcia: dziękuję Wam bardzo
13 lut 17:47
Jack:
13 lut 17:56
Karolcia: wychodzą mi dwa rózne wyniki
13 lut 17:59
Karolcia: w zaleznosci do którego podstawie, albp gdies popełniam błedy w liczeniu
13 lut 17:59
Jack: Pokaż całą treść / dane
13 lut 18:00
Karolcia: mam znaleźć x14+x24
a równanie wyglada tak: x2+5x−1=0
no i raz wychodzi mi 727 a raz 723
13 lut 18:03
Jack: x
2 + 5x − 1 = 0
podstawiamy do wzoru 17:47
(−5)
4 − 4(1)(−5)
2 + 2(1) =
= 625 − 4*25 + 2 = 625 − 100 + 2 = 527
13 lut 18:14
Karolcia: c/a=−1?
13 lut 18:15
Jack: | | c | | −1 | |
x1 * x2 = |
| = |
| = − 1 |
| | a | | 1 | |
13 lut 18:16
Karolcia: czyli (−5)4−4(−1)(−5)2+2(−1)=625+100−2=723
13 lut 18:19
Jack: ojejku , faktycznie, przepraszam...
(−5)
4 − 4(−1)(−5)
2 + 2(−1) = 625 + 100 − 2 = 725 − 2 = 723
faktycznie
13 lut 18:21
Karolcia: nic się nie stało, fajnie ze jednak miałam racje
13 lut 18:23
Kacper:
Wynik to 727.
13 lut 19:28
Jack: Ahhh...
Jednak mam blad w poscie 17;47
zle przeksztalcenie z drugiej do trzeciej linijki...
Kacper oczywiscie ma racje...
x14 + x24 = ... = (x1+x2)4 − 4(x1x2)(x1+x2)2 + 2(x1x2)[C[2]]
zabraklo w ostatnim wyrazeniu tego 2
Dlatego wynik to 725 + 2 = 727
13 lut 20:07
Karolcia: Nic sie nie stalo
13 lut 20:52