pochodna zespolona
luk_15: Granica zespolona
Zbadać, czy funkcja f(z)=|z|
2(z−i) posiada pochodną w z
0=0

Chyba tu trzeba z ilorazem różnicowym coś robić, co? ale nie wiem za bardzo...
13 lut 17:11
yyhy: Nie ma bo f(z)=|z|2 nie ma
Bardzo prosto pokazać....
13 lut 17:12
yyhy: Tzn...sama granica w 0 jest..
ale nigdzie więcej
13 lut 17:13
luk_15: No to może zacznę i proszę o naprowadzanie:
| | |z|2(z−i) | |
limz−>0 |
| i nie wiem właśnie co z tym |z| 2 czy to może przedstawić jako z |
| | z | |
razy sprzężenie z

ale to w takim razie czy sprzężenie z ma pochodną?
lim
z−>0√z(z−i) (przyjąłem
√z jako sprzężenie)
13 lut 17:21
luk_15: up
13 lut 18:02
yyhy: tak tak...i jak z→0 to zsprz→0
13 lut 19:33
luk_15: | | zsprzężenie | |
Ale f(z)=zsprzężenie nie ma pochodnej, bo limz−>0 |
| jej nie ma.... |
| | z | |
13 lut 19:45
yyhy: f(z)=|z|
2 na grancie w 0


Samo f(z)=z
sprz nie
13 lut 19:55
yyhy: Może jeszcze raz to ujme;
| | |z|2 | |
f(z)=|z|2 ma granice w 0 bo |
| =zsprz→0 gdy z→0 |
| | z | |
| | zsprz | |
f(z)=zsprz nie ma granicy w 0 bo |
| nie ma granicy w 0 |
| | z | |
13 lut 20:00
yyhy: (tzn pochodna f )..no...
13 lut 20:03
luk_15: ok

mysle ze rozumiem, dziękuję
13 lut 20:07