Oblicz
heheszki: Jak poradzić sobie z takim zadaniem?
| 2 sin76π + cos (−53)π | |
| |
| tg23π + ctg 34π | |
13 lut 16:52
heheszki: Czy naprawdę nikt nie wie?
13 lut 17:32
Janek191:
Wzory redukcyjne
13 lut 17:36
heheszki: No, ale właśnie coś nie wychodzi...
13 lut 17:39
Janek191:
| | | | π | | 2 | | 2*(− sin |
| ) − cos |
| π | | | 6 | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | | |
13 lut 17:44
Janek191:
| | | | π | | 2* (− 0,5) − ( − sin |
| ) | | | 6 | |
| | − 1 + 0,5 | |
= |
| = |
| = |
| | − √3 − 1 | | −√3 − 1 | |
13 lut 17:46
heheszki: a na dole nie powinno być− π3?
13 lut 17:50
heheszki: | | √3−1 | |
W odpowiedz jest pokazane, że powinno wyjść |
| |
| | 4 | |
13 lut 18:01
heheszki: A mnie tak nie wychodzi
13 lut 18:01
Jack: kontynuując post
Janka
13 lut 18:06
Janek191:
13 lut 18:08
heheszki: Dziękuję, musiałam pomylić się w rachunkach
13 lut 18:11
heheszki: A skąd nagle ta 2 Ci się bierze w mianowniku?
13 lut 18:16
Jack:
usuwając niewymierność...
| 1 | | 1 | | √3−1 | | √3−1 | | √3−1 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| √3+1 | | √3+1 | | √3−1 | | 3 − 1 | | 2 | |
13 lut 18:18
heheszki: Ok teraz rozumiem
13 lut 18:20
heheszki: Dziękuję bardzo
13 lut 18:20
heheszki: A jak mam w innym przykładzie obliczyć tg −73π i ctg −π6 to jak to obliczyć, bo nie
wiem jak ze wzorów redukcyjnych skorzystać
13 lut 18:26