Clues?
Rysio: o1 : (x−3)2 + (y+2)2 = 61
Napisz równanie stycznej do tego okręgu przechodzącej przez punkt G=(−5,3)
13 lut 16:23
Janek191:
y = a x + b − równanie stycznej
G = ( − 5, 3 )
więc
3 = − 5 a + b ⇒ b = 5 a + 3
czyli
y = a x + 5 a + 3
Wstaw a x + 5 a + 3 za y do równania okręgu
Δ = 0
Wyznacz a.
II sposób
Odległość prostej y = a x + 5 a + 3 od środka okręgu S = ( 3, − 2) jest równa r = √61
13 lut 16:42
Rysio: Hej robiłem II sposobem i wszyło mi coś dziwnie z √427 może ktoś sprawdzić?
13 lut 18:31