sd
olekturbo: przez początek układu współrzednych poprowadzono styczne do paraboli o równaniu y =
| | 1 | |
|
| x2+3. Oblicz miarę kąta ostrego między stycznymi. |
| | 4 | |
13 lut 16:22
olekturbo: 2)
Narysuj w ukladzie wspolrzednych figure bedaca zbiorem punktow, ktorych wspolrzedne (x,y)
spelniaja nierownosc x2+y2−6|y| ≤ 9. Oblicz pole tej figury.
Nie umiem obliczyc pola.
13 lut 16:58
olekturbo: 3) W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz podstawy ma dlugosc a. Kat miedzy krawedzia
boczna i podstawa jest rowny katowi plaskiemu przy wierzcholku ostroslupa. Oblicz objetosc
ostroslupa.
Co to jest kat plaski przy wierzcholku?
13 lut 16:59
13 lut 17:11
Jack:

3)
α − kąt płaski przy wierzchołku
α − kąt między krawędzią boczną i podstawą ostrosłupa
ja to tak widzę...
13 lut 17:20
Mila:
Dobrze widzisz Jack.
13 lut 20:43
olekturbo: A ktos pomoze mi z 3−cim zadaniem?
i z obliczeniem pola w 2−gim?
14 lut 00:04
olekturbo: 4) wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność:
a2+b2+1 > a + b
14 lut 03:00
5-latek:

W drugim ja bym to widział tak
x
2+y
2−6|y|≤9
1
o)dla y≥0
mamy x
2+y
2−6y≤9
to (x−0)
2+(y−3)
2≤9+9
(x−0)
2+(y−3)
2 ≤18 (będzie to czarne kolo srodku S=(0,3) i r=
√18 ale bez tego wycinka
kolowego zaznaczonego na zielono
dla y<0
będzie x
2+y
2+6y≤9
(x−0)
2+(y+3)
2≤18 (będzie to czerwone kolo o srodku S
1=(0,−3) i promieniu r=
√18 ale bez
tego wycinka kolowego zaznaczonego na szaro
Obliczysz pole figury czarnej *2 masz pole całej figury
Pole wycinka kolowego wiesz jak policzyć
Masz rysunek wiec widzisz co i jak
14 lut 09:09
5-latek: Ma być odcinka kola a nie wycinka kolowego .
14 lut 09:51
Kacper:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a− |
| )2+(b− |
| )2+ |
| >0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a
2−a+b
2−b+1>0
a
2+b
2+1>a+b
c.k.d
14 lut 10:36
olekturbo: @5−latek
Odpowiedz jest taka
| | 1 | | 1 | |
P = 2*18pi − 2( |
| *18pi − |
| *6*3) = 27pi + 18 |
| | 4 | | 2 | |
sam obliczylem pola dwóch kół, czyłi 2*18pi.
Oni odejmują od tego wycinek koła i trójkąt. Dlaczego odejmują tez trojkat?
14 lut 14:03
14 lut 14:10
KOT: Mam takie pytanko do pierwszego te styczne wyznaczyć pochodną tak ?
14 lut 21:10
KOT: do zadania 1
14 lut 21:14
Qulka: albo że prosta y=ax z tą parabolą ma 1 punkt wspólny czyli Δ=0
14 lut 21:28
yht:
Δ=0 chyba jest prościej, bo z pochodną troche kombinacji jest
14 lut 21:32
olekturbo: 1) zrobiłem
Δ = m
2−3
Δ = 0 ⇔ m = −
√3 v m =
√3
y =
√3x v y = −
√3x
kąt wyszedł 60*
14 lut 21:47
Qulka:

zgadza się
14 lut 21:51
olekturbo: Qulka a jak to zrobić za pomocą pochodnej?
bo potrafię zrobić jak mam x0 czy y0 ale tak z niewiadomą to nie wyszło mi
14 lut 22:00
Qulka: a=x0/2
podstawiasz (x0/2)•x0 =x02/4+3 i rozwiązujesz i masz x0
14 lut 22:06
yht:
| | 1 | |
masz rownanie stycznej: y=mx i masz f(x)= |
| x2+3 |
| | 4 | |
styczna w punkcie x
0 więc m = f'(x
0)
| | 1 | |
punkt (x0, |
| x02+3) należy zarówno do f(x), jak i (co ważniejsze) do stycznej |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
wykorzystujemy to że punkt (x0, |
| x02+3) należy do stycznej y= |
| x0 * x |
| | 4 | | 2 | |
x
02 = t
wychodzi że x
0=
√12 lub x
0=−
√12
zatem punkty wspólne stycznej i paraboli to (−
√12,6) oraz (
√12,6)
i dalej już prosto
14 lut 22:13
yht:
ogólnie pochodnej używaj jeśli masz styczne do wielomianów wyższych (>2) stopni, albo do
funkcji wymiernych
a jeśli masz stycze do paraboli albo okręgów to używaj tego Δ=0, jest prościej
14 lut 22:16
olekturbo: dzieki. a co jesli nie przechodzi przez punkt 0,0
14 lut 22:42
Qulka: to przechodzi przez jakiś punkt więc uzależniasz b od a i tak samo
14 lut 22:52
olekturbo: ok dzieki bardzo

zycze dobrej nocy
14 lut 22:52
yht:
to wtedy y=mx+n, podstawiasz za x,y współrzędne punktu przez który przechodzi − masz jakąś
zależność między m i n −−> uzależniasz n od m
potem liczysz normalnie m = f'(x0)
potem wykorzystujesz że punkt należy do stycznej − wstawiasz jego współrzędne za x,y w stycznej
potem za m w stycznej wstawiasz f'(x0) i masz równanie z (jedną) niewiadomą x0
14 lut 22:53
KOT: hmm dlaczego to działa to z Δ=0 , ja liczę wtedy punkt styczny do prostej (funkcji liniowej )
czyli prosta jest jakby osią X ?
14 lut 22:59
yht:
nie liczysz nigdy stycznej do prostej, tylko do paraboli (ew. wielomianu wyższego stopnia,
wymiernej, okręgu itp).
14 lut 23:03
olekturbo: Styczna ma z parabolą jeden punkt wspólny, dlatego delta = 0.
14 lut 23:06