Wykres funkcji rosnącej
Toma: Prosta (4−m2)x + (1−m)y + m =0 jest wykresem funkcji rosnącej dla: √2 − taka jest odpowiedź
potem bedzie y= 4−m2m−1 * x mm−1 moje pytanie, czemu jest podzielić przez m−1 skoro
było 1−m? Przez co zostało pomnożone? Przez 1−m a potem wyciągnięte minusy przed nawias ?
A potem jest 4−m2m−1>0 i m musi być różne od zera to wiem dlaczego tak jest, bo musimy
sprawdzić współczynnik kierunkowy.
A potem jest (4−m2)*(m−1)=0 czemu nagle się to mnoży skoro było podzielić i większe od zera?
To tyle reszte rozumiem, byłbym wdzięczny za pomoc.
13 lut 16:20
Toma: Ktoś?
13 lut 16:56
yyhy: (4−m
2)x+(1−m)y+m=0
(1−m)y=−(4−m
2)x+(−m) /*(−1)
(m−1)y=(4−m
2)x+m
| | 4−m2 | |
Funkcja ma być rosnąca więc |
| >0 więc (4−x2)(m−1)>0 |
| | m−1 | |
13 lut 17:00
yyhy: (iolraz dwóch liczb a,b jest dodatni (a/b>0) wtedy i tylko wtedy gdy ich iloczyn jest dodatni
(a*b>0))
13 lut 17:01
yyhy: (1−m)*(−1)=−1+m=(m−1)
13 lut 17:02
Kaka: −(m−1)y=−(4−m
2)x − m \ : −(m−1)
Funcja jest rosnaca gdzy wspolczynnik a >0
| | w(x) | |
(4−m2)(m−1)>0 (zgodnie z twierdzeniem o nierownosciach wymiernych : |
| > 0 <=> |
| | g(x) | |
(w(x)g(x) >0 ⋀ g(x) ≠0)
No i tutaj dziedzina to R\{1}
I rozwiazujesz rownanie
−(m−2)(m+2)(m−1) >0 Rysujesz wykresik i odczytujesz dane (uwzgledniajac dziedzine)
13 lut 17:44