Co robię źle?
endżi: Oblicz
d) 3 (cos 43π + sin 116π)
W odpowiedzi jest −3, a mnie wychodzi 3. Robię to następująco:
3(cos(π+π3) + sin (π + 56π) = 3(12 + 12)=3
13 lut 16:07
Janek191:
| | π | | 5 | |
= 3*( − cos |
| − sin |
| π) = 3*( − 0, 5 − 0,5) = 3*(−1) = − 3 |
| | 3 | | 6 | |
13 lut 16:13
endżi: Dziękuję
13 lut 16:14
endżi: W sumie to czemu jest − cos π3 i − sin 56π?
13 lut 16:29
Janek191:
Wzory redukcyjne:
cos ( π + α) = − cos α
sin ( π + α ) = − sin α
13 lut 16:36
endżi: Jeszcze raz dziękuję <3
13 lut 16:40