funkcja kwadratowa
:( : Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej. Naszkicuj jej wykres i podaj jej zbiór wartości.
f(x)= −x2+4x−4 i liczę deltę, która wychodzi 0 i nie wiem co dalej, bo nie ma q 0/−4. Mógłby
ktoś wytłumaczyć?
13 lut 15:45
Jerzy:
f(x) = − (x − 2)2
13 lut 15:51
:( : A mogę poprosić o rozpisanie, skąd to wziąłeś, jak obliczyłeś?
13 lut 15:52
Jerzy:
−x2 + 4x − 4 = −(x2 − 4x + 4) = − (x − 2)2
13 lut 15:54
:( : a teraz wykres, zbiór wartości?
13 lut 15:57
Jerzy:
13 lut 16:00
:( : Dziękuję
13 lut 16:05