Pomocy
Kasia: Podaj dziedzinę, zbiór wartości oraz wykres funkcji odwrotnej:
13 lut 15:00
Jerzy:
| | 3 | |
f−1(x) = |
| ... i działaj |
| | x − 1 | |
13 lut 15:01
Kasia: a to rozwiazanie nie jest dobre?
yx=3+x
yx−3=x
f
−1=x−3
Nie będzie to tak czasem wygladało. Prosze o pomoc
13 lut 15:21
yyhy: yx−3=x
yx−x=3
x(y−1)=3
13 lut 15:23
yyhy: o ile y=y(x)
to odwrotna to x=x(y)
13 lut 15:23
Kasia: OK to rozumiem
A co z dziedizna i zbiorem wartości ? Jak go policzyć ? Moim zdaniem zał: x≠0 Dz:xER{0}
Zbiór wartości nie wiem
13 lut 15:27
Jerzy:
To przesunięta hiperbola
13 lut 15:31
Kasia: ale jak obliczyc ten zbior wartości i dziedzinę ?
13 lut 15:32
Jerzy:
Popatrz na wykres hiperboli ... Twoja jest przesunieta o 1 w prawo
D = R/{0}
13 lut 15:37
Kasia: A zbior wartości jak policzyc. NIe tylko dla tej funkcji ale np dla: y=2x/x−3 Lub dla:
y=x−4/2x+1
13 lut 15:43
Jerzy:
| | 2x | | 2(x−3) + 6 | | 6 | |
przekształcasz |
| = |
| = 2 + |
| |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
hiperbola przesunieta o wektor v = [3,2]
13 lut 15:45
Kasia: nie rozuiem wogole

skad w drugim dzialaniu 2(x−3)+6
13 lut 15:47
Jerzy:
2x = 2(x − 3) + 6
13 lut 15:49
yyhy: (taki myczek no..

)
13 lut 16:00
Jerzy:
być może kiedyś będziesz go stosować przy całkach
13 lut 16:02
Kasia: | | x−4 | |
w takim razie jak przeksztalcic ten drugi przykład : y= |
| ? |
| | 2x+1 | |
13 lut 16:32
Kasia: i co dalej z tym zbiorem wartości ? to juz jest wynik czy jak ?
13 lut 16:33
Kasia: up
13 lut 16:54
Kasia: up, up Kasia podbija
13 lut 18:16