matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna kierunkowa
xy:
f(x,y)=xy
2
w punkcie (1,0) w kierunku v=[2,1]
13 lut 14:30
Jerzy:
Policz pochodne cząstkowe i wektor kierunkowy
1
v
k
=
*v ... na końcu podstaw do wzoru
IvI
13 lut 14:39
Jerzy:
df
df
f'(v
k
) =
(1)*v
x
+
(0)*v
y
dx
dy
13 lut 14:42