czesc mam problem z granicą
Misio:
13 lut 14:01
Misio: tam mialo byc x−>niesk.
13 lut 14:02
Misio:
13 lut 14:02
Misio: ma ktos jakies pomysaly prosze o pomoc w zadaniu piosalo zeby skorzystac z reguly de'lHospitala
i równania:ab=eb*ln(a)
13 lut 14:30
Misio: ab=eb*ln(a) tak to mialo wyglądac
13 lut 14:32
Misio: widze ze tu chyba nikt tego nie potrafi zrobic xD
13 lut 15:02
Jerzy:
| | elnx*lnx | |
potrafi ... = lim |
| = (elnx)x = +∞ |
| | ex*ln(lnx) | |
13 lut 15:09
Misio: a mogę wiedzieć w jaki sposób to przekształciłeś że wyszło ci (e
lnx)
x? otóż poprawna
odpowiedź to 0

tylko nie wiem jak to wykonać ale dzieki za wysiłek
13 lut 15:15
Misio: tam powinno wyjsc wg mnie
eln2x−xln(lnx)
13 lut 15:17
13 lut 15:22
Jerzy:
tak .. ja się pomyliłem .. idź dalej tym tropem ( reguła H dla wykładnika )
i jeśli wyjdzie −∞ to masz granicę 0
13 lut 15:26
Misio: tez wlasnie to probuje rozwiązac do wtedy bedzie e
−∞ czyli 1/e
∞ no ale z tym wlasnie mam
problem

bo tam wychodzi potem nieoznaczony [
∞−
∞] a tego nie zrobie delopitalem bo zbyt
złożona pochodna mi wychodzi, a inaczej za kazdym razem wychodzi jakis wyraz nieoznaczony
13 lut 15:33
Misio: ok wyszło dzięki wielkie za pomoc
13 lut 15:38