Przygotowanie do matury #21
The City:
Wyznacz dziedzinę funkcji f.
a) f(x) =
√x−2 *
√x−4
b) f(x) =
√(x−2)(x−4)
c) f(x) = (2x−6)
12 − (2x−6)
−12
d) (x
2−4)
12 + (9−x
2)
−12
Moje obliczenia:
a) x≥2 ⋀ x≥4 → x≥4
b) x∊(−
∞;2]u[4;
∞)
2x−6>0 → x > 3
| | 1 | |
d) √(x−2)(x+2) + |
| |
| | √(3−x)(3+x) | |
x∊(−
∞;−2]u[2;
∞) ⋀ x∊(−
∞;−3)u(3;
∞) → x∊(−
∞;−3)u(3;
∞)
Odpowiedzi do podpunktów a,b,c zgadzają się z tymi z odpowiedzi, ale odpowiedź do podpunktu d)
to x∊(−3;−2]u[2;3).
Wszystkie podpunkty liczyłem "tak samo", więc nie wiem gdzie jest błąd.
Będę wdzięczny za pomoc