Przygotowanie do amtury #20
The City:
Wykaż, że a+b= −2, jeżeli:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a = |
| + |
| + |
| + |
| + .... + |
| | 1 + √2 | | √2 + √3 | | √3 + √4 | | √4 + √5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b = |
| − |
| + |
| − |
| + .... + |
| | 1 − √2 | | √2 − √3 | | √3 − √4 | | √4 − √5 | |
Nie wiem jak rozwiązuje się takie zadania.
Od czego powinienem zacząć?
13 lut 12:10
Jack: Usun niewymiernosc to zobaczysz ze zacznie sie wszystko skracac
13 lut 12:15
The City:
Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale..
| | 1 | |
Usuwając niewymierności z kolejnych wyrazów "a" widzę, że każdorazowo |
| zamieniam na |
| | x+z | |
z−x oraz, że "x" z poprzedzającego wyrazu jest usuwane przez "z" z kolejnego.. więc z
pierwszego wyrazu "a" zostanie −1, a z ostatniego zostanie
√100, czyli 10, więc a = −9
ale w b są już na zmianę minusy i plusy, co troche komplikuje...
13 lut 12:28
The City:
Nie można tego jakoś z ciągów wyliczyć?
13 lut 12:28
PW: Sumować osobno składniki stojąca na parzystych i na nieparzystych miejscach w obu sumach (nie
usuwać niewymierności, tylko dodawać, niewymierności w sumach "usuną się same").
13 lut 14:00
Kacper:
| | 1 | |
Wystarczy zauważyć, że − |
| =1+√2 |
| | 1−√2 | |
13 lut 14:55
The City:
Póki co, to zadanie mnie przerasta

Wieczorem zabiorę się za nie od nowa.
Dzięki za odpowiedzi.
13 lut 15:14
Jack: Spójrzmy najpierw na "a"
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a = |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 1+√2 | | √2+√3 | | √3+√4 | | √99+√100 | |
usuwamy niewymierności po kolei... :
więc właściwie nasze
a wygląda tak
| | 1−√2 | | √2−√3 | | √3−√4 | | √99−√100 | |
a = |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
widzimy ze
√2, potem
√3 się kasują...wszystko zaczyna się praktycznie usuwać...
zostaje nam :
| | 1−√100 | | 1−10 | |
a = |
| = |
| = 9 |
| | −1 | | −1 | |
Teraz zajmijmy się
b:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b= |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| |
| | 1−√2 | | √2−√3 | | √3−√4 | | √4−√5 | | √99−√100 | |
Podzielmy nasz ciąg tak abyśmy mieli w jednym same plusy, w drugim same minusy...
czyli :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1) |
| + |
| + ... + |
| |
| | 1−√2 | | √3−√4 | | √99−√100 | |
oraz drugi
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2) − |
| − |
| − ... − |
| |
| | √2−√3 | | √4−√5 | | √98−√99 | |
(wyciągnijmy teraz minus przed wszystko(a raczej
wyłączmy) ...)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − ( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | √2−√3 | | √4−√5 | | √98−√99 | |
więc nasze
b to suma tych dwóch ciągów...
1) Tak samo jak w
a usuwamy niewymierności i mamy :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = |
| 1−√2 | | √3−√4 | | √99−√100 | |
| | 1+√2 | | √3+√4 | | √99+√100 | |
= |
| + |
| + ... + |
| |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
otrzymujemy tutaj w liczniku sumę pierwiastków
√1+
√2+
√3+...+
√100
Teraz drugi ciąg
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2) − ( |
| + |
| + ... + |
| ) = |
| | √2−√3 | | √4−√5 | | √98−√99 | |
| | √2+√3 | | √4+√5 | | √98+√99 | |
= − ( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
włączamy ten minus z powrotem do środka :
| | −√2−√3 | | −√4−√5 | | −√98−√99 | |
= |
| + |
| + ... + |
| |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
Sumujemy te dwa ciągi aby otrzymać
b
| 1+√2 | | √3+√4 | | √99+√100 | | −√2−√3 | | −√4−√5 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| +...+ |
| −1 | | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
Jak widać mianownik jest
−1 więc włóżmy wszystko jako jeden ułamek...
| 1+√2+√3+√4+...+√99+√100 − √2−√3−√4−√5 − ... −√98−√99 | |
| |
| −1 | |
jak widać wszystko się skraca i zostaje nam :
Sumujemy
a i
b
9 + (
−11) = 9 − 11 = − 2
c.n.w.

))))
uff koniec...
13 lut 16:14
The City:
Jack − stokrotne dzięki za piękny elaborat! nie wiem jak się odwdzięczę
DZIĘKI!
13 lut 16:30
Jack:
13 lut 16:57
Kacper:
Poproszę piwko dla mnie
13 lut 18:52
The City:
13 lut 18:55