Zbadaj funkcję sprawdzenie asymptot
Łukasz: Mógłby ktoś zerknąć okiem czy dobrze rozpatrzyłem asymptoty funkcji x*e1/x. Dziedzina
(−∞,0)i(0,∞). Granice na krańcach no to w 0 z lewej strony wyszło mi 0, a z prawej 1. Zatem
stwierdziłem , że nie ma poziomych asymptot. Zabrałem się za ukośne i a wyszło mi 1 i b też
jeden , czyli równanie ukośnej y=x−1.
13 lut 12:10
Jerzy:
żle policzona granica w 0 ( zastosuj regułę H )
13 lut 12:15
Łukasz: Dlaczego źle ? Z lewej strony jak liczę do x dąży do zera i e
1/x też dąży do zera, no więc
| | x | |
0*0=0. No a z prawej strony to zamieniłem mnożenie na dzielenie |
| i użyłem |
| | 1/e1/x | |
| | e−2x | |
reguły H. Doszedłem do postac |
| . No i tu te dwa czynniki dążą do jedynki. |
| | ex | |
Gdzie źle myślę?
13 lut 12:40
Łukasz: Dlaczego źle ? Z lewej strony jak liczę do x dąży do zera i e
1/x też dąży do zera, no więc
| | x | |
0*0=0. No a z prawej strony to zamieniłem mnożenie na dzielenie |
| i użyłem |
| | 1/e1/x | |
| | e−2x | |
reguły H. Doszedłem do postac |
| . No i tu te dwa czynniki dążą do jedynki. |
| | ex | |
Gdzie źle myślę?
13 lut 12:40
Łukasz: Dlaczego źle ? Z lewej strony jak liczę do x dąży do zera i e
1/x też dąży do zera, no więc
| | x | |
0*0=0. No a z prawej strony to zamieniłem mnożenie na dzielenie |
| i użyłem |
| | 1/e1/x | |
| | e−2x | |
reguły H. Doszedłem do postac |
| . No i tu te dwa czynniki dążą do jedynki. |
| | ex | |
Gdzie źle myślę?
13 lut 12:41
Jerzy:
| | e1/x | | e1/x*(−1/x2) | |
lim |
| = [H] = |
| = e1/x |
| | 1/x | | −1/x2 | |
prawostronna +
∞ , lewostronna 0
13 lut 12:46
Łukasz: Okej dziękuję bardzo
13 lut 12:59