całka
★:
wiem, że należy zastosować podstawienie uniwersalne. tak zrobiłam. ale dochodzę do takiego
momentu:
nie mam pojęcia co dalej zrobić. pewnie należy podzielić ten ułamek na ułamki proste, ale nie
wiem jak się za to zabrać. jakaś podpowiedź, wskazówka?
13 lut 11:06
Mariusz:
Można było podstawić t=1−tgx
13 lut 11:13
Mariusz:
Spróbuj mianownik przedstawić najpierw w postaci różnicy kwadratów
t4+2t3+2t−1=t4+2t3+t2−t2+2t−1
t4+2t3+2t−1=(t2+t)2−(t−1)2
t4+2t3+2t−1=(t2+1)(t2+2t−1)
13 lut 11:16
Heniek: Przecież jak zrobisz podstawienie za sin i cos to masz tą postać którą podał ci Mariusz w
mianowniku, nawet nie trzeba zamieniać. I nie jestem pewny tego minusa ktory ci wyszedł przy 4
przed całką.
13 lut 11:29
jc: A może tak (dla uproszczenia stawiam minus przed wszystkim):
2 tg x / ( tg x − 1) = (tg x +1 ) / (tg x −1) + 1
Całka z drugiego składnika jest oczywista. Liczymy pierwszy składnik.
Podstawiamy
u = tg x, x = atan u, dx = du / (1+u2)
Mamy do obliczenia calkę z funkcji wymiernej
(u + 1)/[(u+1)(u1+1)] = 1/(u−1) − u / (u2+1)
∫ = ln |u−1| − (1/2) ln (u2+1)
Zatem oryginalna całka = − ln |tg x −1 | + (1/2) ln (tg2 x +1) − x
13 lut 13:00
jc: Dwie literówki (3 linia od końca):
| u +1 | | 1 | | u | |
| = |
| − |
| |
| (u−1)(u2+1) | | u−1 | | u2+1 | |
13 lut 13:08