Pochodna cząstkowa drugiego rzędu
Szejek: Pytanko mam, czy dobrze zrobiłem zadanie:
Oblicz pochodne cząstkowe drugiego rzędu:f(x,y)=ex2y
f'x(x,y)=ex2y*2xy
f'y(x,y)=ex2y*x2
f''xx(x,y)=ex2y(4x2y2+2x)
f''xy(x,y)=f''yx(x,y)=ex2y(2x3+2x)
f''yy(x,y)=ex2y*x4
13 lut 11:06
Kacper:
wpisz w wolframalpha
13 lut 11:11
Benny: Coś chyba mi się trzecia nie podoba. Dalej nie patrzyłem.
13 lut 11:39
luk_15: f''xx=ex2y(4x2y2+2y), na końcu zamiast x powinno być y
13 lut 11:56
Jerzy:
f"xy = f"yx = 2ex2y(x3y − x)
13 lut 12:35