Wykaż że
Dartpizza: Cześć napotkałem kolejny problem z zadaniami:
Wykaż, że jeśli a≤b, to 4(a3−b3)≤(a−b)3
Rozpisałem sobie wzory i dalej już nie wiem co robić. Czy ktoś mógłbym mi coś doradzić co
dalej?
13 lut 09:24
Kacper:
13 lut 09:28
jc: 4(a3−b3)− (a−b)3 = 3(a−b)(a+b)2 < 0, jesli a < b. Dlatego 4(a3−b3) < (a−b)3.
Wzory:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
13 lut 10:04
PW: Inny sposób.
Dla a = b nie ma czego dowodzić (obie strony nierówności są zerami).
Jeżeli a < b, to badana nierowność
4(a−b)(a2 + ab +b2) ≤ (a − b)3
po podzieleniu przez ujemne a − b jest równoważna nierówności
4(a2 + ab + b2) ≥ a2 − 2ab + b2,
3a2 + 3b2 + 6ab≥ 0
(1) 3(a+b)2 ≥ 0,
która jest prawdziwa dla dowolnych a i b.
Pokazaliśmy, że badana nierówność jest prawdziwa dla a =b, zaś dla a < b jest równoważna
prawdziwej nierówności (1), co kończy dowód.
Prawdę mówiąc jest to ten sam dowód co dowód jc, tylko trochę inaczej opowiedziany.
13 lut 13:49