Dziedzina funkcji. Gdzie tu logika?
zdezorientowany: Proszę niech mnie ktoś oświeci jakim cudem w funkcji y=x^^ (2/3) wychodzi dziedzina x∊<0;+∞) ?
Przecież pierwiastek jest 3ciego stopnia,mogą być pod nim liczby ujemne...
Pomijając, że x jest i tak do kwadratu.
13 lut 01:32
yyhy: y=x
23
13 lut 01:59
yyhy: Jeżeli tak, to
Tak, dziedzina to x≥0, wiąże się to z tym, że dla x<0 są "cuda" a mianowicie pojawia się część
uroojna tej funkcji
13 lut 02:11
zdezorientowany: O,tak dokładnie nie mogłem sobie poradzić z zapisem właśnie.
A co zmienia ta urojona część? Przecież ok,rozumiem ,że występują również urojone wartości dla
wartości x<0,ale rzeczywiste też wtedy istnieją.
Przecież ten mój zapis to to samo co (trzeciegostopnia)
√ (x)2 .
Czemu niby miały by wychodzić jakieś cuda dla np x=−1 ,skoro (trzeciegostopnia)
√ (−1)2
=(trzeciegostopnia)
√ 1 =1 ?
Coś nie do końca chyba dobrze mówisz,chociaż chciałbym zebyś miał rację
13 lut 06:22
prosta:
w definicji pierwiastka są inne założenia dla liczby podpierwiastkowej, niż w definicji potęgi
o wykładniku wymiernym:
3√x , zał: x∊R
x13 , zał: x≥0
def: x13 =3√x dla x≥0
13 lut 08:57
prosta:
podobnie
x23 =3√x2 dla x≥0 z definicji
13 lut 09:01
pomoc 1000: Dziedzina funkcji f : f(x)= x2/3 ( jest funkcją rzeczywistą bo przekształca pewny zbiór
liczb rzeczywistych na inny zbiór rzeczywistych.
Df zbiór wszystkich x dla której y jest liczbą rzeczywistą; to jest:
x∊Df ⇔y=f(x)∊R ; w naszym przypadku mamy:
wiedząc że y=f(x)∊R musimy znaleźć dla jakich x tak jest; jeśli y= x2/3;
zaczynamy od pytanie kiedy y = x2/3 jest liczbą rzeczywistą? odpowiedź kiedy
jest dobrze zdefiniowana tzn. kiedy x2/3 ∊ R potocznie ma sens napisać − dla jakich x jest
dobrze zdefiniowany x2/3. WAŻNE:
DEFINICJA : An/m = pierwiastek stopnia m liczby An ⇔A jest liczbą dodatnią lub cero
oraz
m jest liczbą naturalną różne od cera im jest liczbą naturalną różne od cera i 1.
a więc mamy że y = x2/3 jest liczbą rzeczywistą kiedy x jest liczbą dodatnią lub cero to
jes
x≥0; podsumując x∊Df ⇔y ∊ R to jest równoważny x∊Df ⇔x≥0 stąd Df= R+.
13 lut 09:51
pomoc 1000: ALE

!
y = x
2/3 jest pierwiastek trzeciego stopnia x
2 z definicji pierwiastek trzeciego stopnia
ono
jest zdefiniowana dla każdej liczby rzeczywistej stąd:
x∊D
f ⇔y=x
2/3 ∊R⇔x
2∊R⇔x∊R w konsekwencji D
f = R
potwierdzenie tej odpowiedź otrzymamy traktując f : y=f(x)=X
2/3 jako funkcję złożonej
tak:
x → x
2 →
x
2/3
g: ()
2 h: ( )
1/3
funkcja f = h ◯ g ; z tego mamy , że D
f =D
h ◯ g
13 lut 12:46
yyhy: weźmy np −1
Co to miałoby być (−1)23)
Załóżmy, że to jakieś a
Czyli a=(−1)23)
A to oznacza,że a32=−1
Teraz rozumująć troche nieformalnie...
a>0 tak nie może być (bo mamay dostać −1)
Jeżeli a<0 to a32=(a312=(ujemna)span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 nie da sie... (w R)
albo a32=a123 nie da sie a12
13 lut 13:00
yyhy: nieformalne BAArdzo.ale no zebys zobaczyl gdzie jest problem...
Takie cuda da się dopiero zrealizować w zespolonych
13 lut 13:01
yyhy: aaaa tam było 2/3 no ale to samo rozumowanie
(a2)(1/3)=(dodatnie)(1/3)=dodatnie nieee
(a1/3)2=(cos)(2)=dodatnie..
a ma dać −1
13 lut 13:02
yyhy: Nieee.dprbze bylo..sorry...dopiero wstalem :

D
poprzedni psot byl ok
13 lut 13:06