Ciąg
Reggaewilk: Trzy liczby x3, 2x2−x, −8 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wyznacz ten ciąg.
Chodzi to o obliczenie x?
12 lut 23:45
yyhy: tak
−8−(2x2−x)=(2x2−x)−x3 ma być
12 lut 23:48
rubin:
x=4
12 lut 23:59
Reggaewilk: X3 + 2x=8 jak to dalej rozbić?
13 lut 00:15
yyhy: x3−4x2+2x−8=0
z tego x=4 (łatwo podstawić i sprawdzić)
13 lut 00:25
Reggaewilk: no ale jak dojść do tego x=4?
13 lut 00:29
5-latek: Z tweierdzenia o 3 kolejnych wyrazach w ciągu arytmetycznym
2*x2= x1+x3
2*(2x2−x)= x3−8
4x2−2x=x3−8
−x3+4x2−2x+8=0
x3−4x2+2x−8=0
x2(x−4)+2(x−4)=0
(x−4)(x2+2)=0 dalej Ty
13 lut 00:30
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b=a+c
to 2(2x2−x)=x3−8 ⇒ 4x2−2x=x3−8 ⇒ x3−4x2+2x−8=0 ⇒ x2(x−4)+2(x−4)=0
(x−4)(x2+2)=0 ⇒ x=4
an: 64, 28, −8
13 lut 00:30
yyhy: Jakie całkowite pierwiastki może mieć ten wielomian?
− dzielniki 8:
−1,1,−2,2,−4,4,−8,8
13 lut 00:31
yyhy: albo tak jak poprzednicy..
13 lut 00:32
Eta:
13 lut 00:33
5-latek: Dobry wieczor

Pozdrawiam
13 lut 00:34
Eta:
Dobrej
nocy
13 lut 00:35