Zadanie rekurencyjne problem
Denwer: Witam mam problem z takim zadaniem
| | 9 | |
Dana jest rekurencja: s(n) = 3s(n−1) − |
| s(n−2) i s(0)=1 i s(1)=3 |
| | 4 | |
a)Oblicz s(2), s(3)
b)Wyznacz wzory jawne (ogólne) następującej zależności rekurencyjnej
Wychodzą mi dziwne liczby, prosiłbym o wytłumaczenie zadania.
12 lut 23:43
yyhy: | | 9 | | 9 | | 3 | |
s(2)=3s(1)− |
| s(0)=3*3− |
| *1=7 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 9 | |
s(3)=3s(2)− |
| s(1) policz sam |
| | 4 | |
12 lut 23:44
Denwer: Dziękuje za pomoc
13 lut 00:07
jc: s2, s3 to chyba jasne jak znaleźć.
sn = (1+n) (3/2)n
Jak uzyskać wzór? Szukamy rozwiązania w postaci A zn + B n zn, wiedząc że z2=3z − 9/4.
Wyraz przy B wynika z tego, że równanie kwadratowe ma pierwiastek podwójny. Potem dobieramy A,
B, tak aby wyszło s0 i s1.
Gdyby były dwa różne pierwiastki, to szukalibyśmy rozwiązania w postaci Azn + B wn.
13 lut 00:10
Denwer: Źle zacząłem obliczać, ale ze wzorem to nie mogłem sobie poradzić, dzięki wielkie.
13 lut 00:21
Mariusz:
Aby wyznaczyć wzór jawny lepiej skorzystać z funkcji tworzących
S(x)=∑s(n)x
n
| | 9 | |
∑s(n)xn=∑3s(n−1)xn−∑ |
| s(n−2)xn |
| | 4 | |
| | 9 | |
∑s(n)xn=3x∑s(n−1)x(n−1)− |
| x2∑s(n−2)xn−2 |
| | 4 | |
| | 9 | |
∑s(n)xn=3x∑s(n)x(n)− |
| x2∑s(n)xn |
| | 4 | |
| | 9 | |
∑s(n)xn−1−3x=3x(∑s(n)x(n)−1)− |
| x2∑s(n)xn |
| | 4 | |
| | 9 | |
S(x)−1−3x=3xS(x)−3x− |
| x2S(x) |
| | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
∑n( |
| )nx(n−1)=− |
| ( − |
| ) |
| | 2 | | | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
∑(n+1)( |
| )(n+1)xn= |
| ( |
| ) |
| | 2 | | | | 2 | |
"Źle zacząłem obliczać..."
Gdybyś użył funkcji tworzącej
(funkcji zdefiniowanej za pomocą szeregu którego współczynnikami są wyrazy ciągu)
to byś wiedział jak sobie poradzić bo wystarczy wstawić tę funkcję i każdy następny krok
obliczeń wynika z poprzedniego
W równaniach różniczkowych to już aż tak dobrze nie działa i dlatego zostają takie rzeczy które
podaje jc
W pewnych równaniach po zastosowaniu funkcji tworzących dostajemy równania różniczkowe
W równaniach liniowych o stałych współczynnikach to nie występuje bo
funkcja tworząca jest wymierna i można ją rozłożyć na
sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
13 lut 11:08