Przygotowanie do matury #19
The City:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n podana liczba jest podzielna przez 6
a) 2n(4n2 −1)
b) n(n2 −7)
c) n9 − n
a) rozłożyłem na 2n(2n−1)(2n+1) |sprawdziłem wolframem
uzasadnienie podzielności: jeżeli liczbę można zapisać jako iloczyn liczby parzystej i liczby
nieparzystej to jest on podzielny przez 6
c) rozłożyłem na n(n−1)(n+1)(n2+1)(n4+1) |sprawdziłem wolframem
uzasadnienie podzielności: iloczyn n kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez n!
Pytanie teraz czy 1) takie uzasadnienia są ok (w szczególności to 2, bo je gdzieś słyszałem,
ale nie jestem pewien czy dokładnie tak ono brzmi, nie mówiąc nawet o tym czy jest ono
prawdziwe...) oraz 2) jak uzasadnić b), bo zastanawiam się czy ten podpunkt wymaga w ogóle
rozkładania...
Z góry dzięki
12 lut 23:30
Benny: 2n(2n−1)(2n+1)=... iloczyen 3 liczb jest podzielny...
12 lut 23:37
yyhy: a) 2*n(4n2−1)
1. Jeżeli n=3k (podzielna przez 3) to ok
Jeżeli n=3k+1 to (4n2−1)=4(3k+1)2 −1=4(9k2+6k+1)−1=9*4k2+6k*4+3=3(..) i tez ok
Jeżeli n=3k+2 ro (4n2−1)=4(3k+2)2−1=4(9k2+12k+4)−1=9*4k2+12k*4+15=3(..) i też jest ok
c) (n−1)n(n+1).... co 3 kolejna liczba jest podzielna przez 3 i co druga przez 2..więc na pewno
się tam znadzie podizelna przez3 i przez 2 więc
całość przez 2*3=6
12 lut 23:41
The City:
c) już wiem co i jak
a) dlaczego zaczynasz od n=3k? tego nie rozumiem...
12 lut 23:48
yyhy: No chciałem ci inny sposó przedtawić.
Kazdą liczbe moge zapisać albo 3k albo 3k+1 albo 3k+2
np
25=3*8+1
12 lut 23:51
yyhy: No i rozważam te 3 przypadki
12 lut 23:51
The City:
Ok, to już wiem o co z tym chodzi.. ale nie wiem dlaczego podstawiałeś np. 3k+1 pod n z
nawiasu, a to n, które jest przed pominąłeś..
12 lut 23:54
yyhy: Bo mnie interesował tylko ten człon 4n2−1
W tym momencie n było nieważne
W sensie pokazałem że 2(4n2−1) jest podzielne przez 2*3=6
(więc tym bardziej będzie 2n(4n2−1)
12 lut 23:57
The City:
Teraz rozumiem.
Dzięki za wytłumaczenie
13 lut 00:00
Jack: a) oaz c)
Wsrod trzech kolejnych liczb naturalnych wystepuje co najmniej jedna liczba parzysta i co
najmniej jedna liczba podzielna przez 3 zatem ich iloczyn jest podzielny przez 6.
13 lut 00:01
Jack: b) tak jak yyhy napisal
jesli
n = 3k to... I wymnazasz
Jesli n= 3k+1 to...
Jesli n= 3k+2 to...
13 lut 00:03
yyhy: n(n
2−7)=n(n
2−1−6)=n(n
−1)−6n=(n−1)n(n+1)−6n albo tak
13 lut 00:27
Kacper:
13 lut 08:43
prosta:
witaj , Kacper
13 lut 08:50