przybliżenie
stivi łonda : Jak obliczyć z tego przybliżenie skoro ma wyjść 0,96 a mnie wychodzi 0,98.
1/(1,02)2
12 lut 22:28
Saizou :
| 1 | | 1 | |
| = |
| =0,9611...≈=0,96 |
| (1,02)2 | | 1,0401 | |
12 lut 22:30
stivi łonda : a jak tutaj ma być pochodna?
przyrost x = 0,02
x0 = 1
no tylko nie wiem czy funkcja ma postać 1/x
f'x = −1/x2 czy inaczej?
12 lut 22:32
===:
to znaczy tyle i aż tyle, że źle liczysz
12 lut 22:33
stivi łonda : zauważyłem, dlatego pytam o ewentualne błędy mistrzu
12 lut 22:36
Bogdan:
| | 1 | | −2 | |
f(x) = |
| , f'(x) = |
| , Δx = 0,02 |
| | x2 | | x3 | |
| | 1 | |
f(1) = 1, f'(1) = −2, |
| = 1 − 2*0,02 = 0,96 |
| | (1 + 0,02)2 | |
12 lut 22:51
Saizou :
rozwinięcie w szereg Taylora o środku w punkcie x
0=1
...
| | 1 | | 1 | |
f(x)=f(x0)+f'(x0)(x−x0)+ |
| f''(x0)(x−x0)2+ |
| f'''(x0)(x−x0)3+R |
| | 2! | | 3! | |
| | 1 | | 1 | |
f(x)=f(1)+f'(1)(x−1)+ |
| f''(1)(x−1)2+ |
| f'''(1)(x−1)3+R= |
| | 2 | | 6 | |
=1−2(x−1)+3(x−1)
2−4(x−1)
3+R
f(1,02)=1−2(1,02−1)+3(1,02−1)
2−4(1,02−1)
3+R=
1−2*0,02+3*(0,02)
2−4(0,02)
3+R=1−0,04+0,0012−0,000032+R=0,961168+R≈0,96
12 lut 22:53