CAaaa
52: Witajcie

Przypominam sobie całki, robię przykłady i ten mi wyszedł inaczej niż w odp.
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | | √3−10cos2x | |
t=3−10cos
2x
dt=20cosxsinxdx
| | 1 | | 1 | |
=∫ |
| dt= |
| √3−10cos2x+C |
| | 20√t | | 10 | |
Sprawdzi, podpowie ktoś ?
12 lut 22:16
Saizou :
zróżniczkuj wynik i sprawdź czy wyjdzie funkcja podcałkowa

ale ja nie widzę błędu
12 lut 22:25
Saizou :
a jaka jest odp w książce ?
12 lut 22:25
52: 1/8 przed pierwiastkiem jak się nie mylę

, a pdf znaleźć nie mogę
12 lut 22:29
Heniek: A nie prościej sprawdzać wyniki w kalkulatorze online ?
Polecam:
http://www.integral-calculator.com/ [do obliczania całek]
http://www.derivative-calculator.net/ [ do obliczania pochodnych}
2 link z tego względu, że czasami wynik otrzymany na kartce może się nie zgadzać z
wygenerowanym, dlatego czasami warto obliczyć pochodną z obliczonego wyniku na kartce na 2.
kalkulatorze. Trzeba jeszcze pamiętać o odpowiednim zapisie oraz o możliwości uproszczenia
opcją simpfly − kiedy wyjdzie skomplikowany wynik

.
12 lut 22:32
Saizou :
| | 1 | | 1 | 1 | | sinxcosx | |
( |
| √3−10cos2x)'= |
|
| *(20sinxcosx)= |
| |
| | 10 | | 10 | 2√3−10cos2x | | √3−10cos2x | |
12 lut 22:32
52: Dzięki za pomoc
12 lut 22:34
12 lut 22:34
12 lut 22:34
52: Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Cieszę się, że błąd w pdf
12 lut 22:37