Sprawdzenie poprwności
Reggaewilk: Ciąg geo a1= a4= −16. Znaleźć a3. Mi wyszło 8
12 lut 21:00
Eta:
Jak ma być?
a1=? a4= −16 czy a1=a4= −16 ?
12 lut 21:02
Eta:
Jeżeli jest tak jak podajesz .... to ciąg jest stały więc a3=a1=a4= −16 i q= 1
12 lut 21:03
Reggaewilk: sorki bład się wkradł miało być, że a1=2
12 lut 21:09
Alky: Mając 1 daną to chyba srednio mozesz odczytać kolejną liczbę w ciągu

No chyba ze Jak jak
mówi Eta , miałes na mysli a
1 = a
2 = a
3 = a
4 to a
3 = − 16
12 lut 21:10
Reggaewilk: a jak zrobić a3=8 i a4=(−4) żeby obliczyć a5?
12 lut 21:11
Reggaewilk: chodzi mi o to czy muszę liczyć a1 czy wystarczy q
12 lut 21:12
Alky: Jeśli a1 jest równe 2 to a3 równe −8 , zgadza się . Natomiaast w tym 2 a5 będzie chyba 2 (
*(−1/2) Tak myślę
12 lut 21:13
Janek191:
a3 = a1*q2 oraz q = a4 : a3 = −0,5
12 lut 21:13
Saizou :
a
3=8
a
4=−4
a
5= ?
12 lut 21:13
Reggaewilk: kurcze mi w pierwszym, wychodzi 8 a nie −8
12 lut 21:19
Reggaewilk: ciąg geo (4,2x,9) to x będzie 3?
12 lut 21:28
Janek191:
(2 x)2 = 4*9 = 36
2 x = 6 lub 2 x = − 6
x = 3 lub x = − 3
=============
12 lut 21:31
Alky: 9−2x = 2x−4
13−2x=2x
13=4x
wychodzi mi x=3.25, ale ni wiem czy to jest dopsz
12 lut 21:31
Alky: kij, to jest arytmetyczny sorki
12 lut 21:31
Reggaewilk: a rozpisze ktoś jeszcze to pierwsze zadanie albo znajdzie u mnie bład
a4= a+1 * q4−1
a4=2*q3
−16= 2q3
q3= −8
q=−2
a3= a1* q3−1
a3= 2* (−2)2
a3=8
12 lut 21:39
Eta:
| | a4 | |
a1=2 , a4=−16 to q3= |
| = −8 ⇒ q= −2 |
| | a1 | |
12 lut 23:20