HELP
damian: Ktos rozwiąże ?
nie wiem czy dobrze robie

a] |2x−4|+|x−2|<3
b] log
2(x
2+7x+12)>1
12 lut 20:58
Metis: Pokaż jak robisz

b) log
2(x
2+6x+12)>log
22
12 lut 21:00
damian: wlasnie juz nie wiem jak to robic, wiec rozwiazesz mi ?
12 lut 21:17
Janek191:
2*I x − 2 I + I x − 2 I < 3
I x − 2 I < 3
itd.
12 lut 21:18
Alky: 2*Ix − 2I + Ix − 2I<3
Ix − 2I<3
x−2<3 v x−2>−3
x<5 v x>−1
12 lut 21:21
Janek191:
b) x2 + 6 x + 12 > 0 bo Δ = 36 − 4*1*12 < 0 i a = 1 > 0
x2 + 6 x + 12 > 2
x2 + 6 x + 10 > 0
Δ1 = 36 − 4*1*10 < 0 i a = 1 > 0
Odp. x ∊ ℛ
==========
12 lut 21:23
Janek191:
?
12 lut 21:29
iryt:
Pomyłka Janku.
|2x−4|+|x−2|<3⇔
2*|x−2|+|x−2|<3
3*|x−2|<3 /:3
|x−2|<1
12 lut 21:56
Janek191:
Faktycznie tam jest + , a nie −
12 lut 22:20