matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum funkcji
BlondDiva:
Znaleźć ekstremum funkcji f(x)=x*ln
2
x
12 lut 20:56
Janek191:
f( x) = x* ln
2
x; x > 0 więc
1
f '(x) = ln
2
x + x*2 ln x*
= ln
2
x + 2 ln x = 0 ⇔ ln x*( ln x + 2) = 0 ⇔
x
⇔ ln x = 0 lub ln x = − 2 ⇔ x = 1 lub x = e
−2
oraz
1
2
f ''(x) = 2 ln x*
+
x
x
zatem f ''( 1) > 0 − f ma minimum lokalne dla x = 1 f ''({ e
−2
} < 0 − f. ma maksimum lokalne dla x = e
−2
12 lut 21:04
Janek191:
?
12 lut 21:27