Zadanie z funkcji kwadratowej, wyznaczanie współczynników
Klinik: Czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania?
Wykresy funkcji f(x)=ax2+bx+c oraz g(x)=1/2x2+2x+2m mają wspólną oś symetrii.
Funkcja f nie ma miejsc zerowych.
Częścią wspólną zbiorów wartości obu funkcji jest przedział <−4,5;−2>.
Znajdź współczynnik we wzorze funkcji f i zapisz ten wzór, jeśli wiadomo, że pole trójkąta
o wierzchołkach w punktach przecięcia wykresu funkcji g z osią x i wykresu funkcji f z osią y
wynosi 18.
Mam to:
p=−2 −> b=4a
ya*xc=36 <− z pola trójkąta, ya to druga współrzędna punktu przecięcia f(x) i Osi Oy,
xc to to pierwsza współrzędna punktu przecięcia g(x) i Osi Ox,
12 lut 20:52
Klinik: f(x)=ax2+bx+c
g(x)=1/2x2+2x+2m
12 lut 20:54
Klinik: f(x)=ax2+bx+c g(x)=1/2x2+2x+2+m
OSTATNIA POPRAWKA
12 lut 20:56