Ciąg arytmetyczny
Reggaewilk: ciąg (2,x+3,8) jest arytmetyczny, wynika stad, ze x=?
12 lut 20:29
yyhy: 8−(x+3)=(x+3)−2
5−x=x+1
2x=6
x=3
12 lut 20:33
yyhy: 2x=4
x=2 ***
12 lut 20:36
12 lut 20:37
Reggaewilk: a czy można założyć, ze a1=2 a2=x+3 i a3=8 i obliczyć z r=a2−a1?
12 lut 20:37
12 lut 20:38
Saizou : tak zrobił yyhy
a2−a1=a3−a2=r
12 lut 20:41
Reggaewilk: a jeśli nie jest podane w treści że są to kolejne wyrazy tego ciągu to można tak założyc?
12 lut 20:44
Saizou : zapis (2,x+3,8) o tym świadczy
12 lut 20:49
Reggaewilk: aha, dzięki wielkie
12 lut 20:51