proszę o pomoc
Kaśka: Wiek butelki wina określono badając aktywność trytu w winie. Aktywność ta stanowi 8,3%
aktywności świeżego soku winogronowego z tej samej okolicy, w której butelkowano wino. Jaki
jest wiek wina? (t 1/2 = 12,4 lat.)
12 lut 19:17
Qulka: t=Tlog1/2 0,083 = 12,4 •3,590 = 44,5 lat
12 lut 19:26
Kaśka: A można zb to w inny sposób?
12 lut 19:39
Qulka:
po 12,4 latach 50%
po 24,8 latach 25%
po 37,2 latach 12,5%
po 49,6 latach 6,25
więc skoro 8.3 jest prawie w połowie pomiędzy 12 a 6 to mniej więcej w połowie między 37,2 a
49,6 więc jakieś 43,4 lat
12 lut 19:43
Kaśka: dziękuje
12 lut 19:44
Izkaa: Ktoś jeszcze umie zb te zadanie?
13 lut 14:38
PW: Nie umim zb te zadanie.
13 lut 19:27
Qulka: przecież to tylko podstawić do wzoru
13 lut 19:38
Izkaa:
15 lut 18:08