Oblicz resztę
Benny: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x
2010+x
2009+x
2008+x
2007+1 przez
P(x)=x
3−x. Zadanko wiem jak zrobić za pomocą układu, bo reszta oczywiście będzie stopnia
maksymalnie drugiego. Coś pamiętam, że był inny sposób na rozwiązywanie takich zdanek z dużymi
potęgami. Myślałem, żeby wielomian zapisać jako W(x)=x
2007(x
3−x)+... tylko nie pamiętam
czy to tak się robiło czy inaczej. Proszę o rozjaśnienie mego umysłu
12 lut 18:41
yyhy: To rozpisanie W(x)=x2007(x3−x).. to nie jest zły pomysł
12 lut 18:46
Benny: Tylko tutaj będę cały czas obniżał stopień wielomianu.
12 lut 18:58
yyhy: noo....i tak 2000 razy

Czekaj..to pomyślimy jakoś inaczej
12 lut 19:00
Benny: Nie wiem czy przypadkiem nie było coś z zespolonymi
12 lut 19:02
yyhy: W(x)=Q(x)(x
3−x) + (ax
2+bx+c)
Wiemy, ze tak na pewno jest
W(x)=Q(x)x(x−1)(x+1)+(ax
2+bx+c)
Policz
W(0),W(1),W(−1)
Ukld 3 równan z 3 niewiadomymi ..
12 lut 19:03
yyhy: c=1 widać porsto bo W(1)=1=Q(0)*0*...+(a*0
2+b*0+c)=c
Więc nawet zostaje ci 2 niewiaodme..no ogarniesz!
12 lut 19:04
iryt:
W(0)=1⇔c=1
12 lut 19:13
yyhy: W(0) miało być, racja, pomyliłem sie..no ale to wiadomo..
12 lut 19:14
Benny: Coś wydaje mi się że nie przeczytaliście tego co napisałem wyżej
12 lut 23:33
12 lut 23:34
yyhy: Nie no..wydaje się to najprostsze w tym przypadku, takie dopisywanie też jest ok, ale no..to by
sie szło wykonczyć psychicznie..
12 lut 23:35
Benny: Wiem, że to jest zadanko dla maturzystów. Ja poszerzam swoje horyzonty. Wiem, że to zadanie ma
sens w ℂ
12 lut 23:35
yyhy: Zaciekawiłeś mnie
12 lut 23:42
Benny: Chyba mnie zadziwiłeś. Który rok Pan?
12 lut 23:45
yyhy: Nie no... po zespolakach się można róznych rzeczy spodziewać, jak nawet się z tego całki
rzeczywiste liczy po zespolonych konturach..

Ale no..w takim zadaniu bym nie stawiał na C
12 lut 23:46
Benny: Nie jestem pewny czy ℂ tu zadziała, ale pamiętam, że w podobnym przypadku tak było kiedyś
12 lut 23:47