Całka nieoznaczona z funkcji wymiernej
Krzysztof: Witam,
jest szansa że obliczy mi ktoś całkę nieoznaczona z funkcji wymiernej
12 lut 18:38
yyhy: | | 3 | |
3x+2= |
| (2x−6)+11 i rozbij na 2 całki |
| | 2 | |
12 lut 18:40
rdelo: | | 3x + 2 | |
∫ |
| dx=... |
| | x2 − 6x + 25 | |
Δ=36−100<0
Na pewno dobrze przepisałeś tą całkę?
12 lut 18:51
Krzysztof: nie żebym się jakoś czepiał ale można tak łopatologicznie z całkami to miałem do czynienia tyle
co nic, i szczerze mówiąc nie wie jak to nawet ugryźć
12 lut 18:52
Krzysztof: 100% dobrze przepisana
12 lut 18:53
rdelo: Postaram się za chwilkę wstawić rozwiązanie.
12 lut 18:54
yyhy: Zgodnie z tym co ci napisałem
| | 3x+2 | | 3 | | 2x−6 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx +11∫ |
| dx |
| | x2−6x+25 | | 2 | | x2−6x+25 | | x2−6x+25 | |
Trzeba takie 2 całki policzyć
| | 2x−6 | | (x2−6x+25)' | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=ln|x2−6x+25|+C |
| | x2−6x+25 | | x2−6x+25 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| | x2−6x+25 | | (x−3)2+16 | | 16 | | ((x−3)/4)2+1 | |
| | x−3 | | 1 | |
{ |
| =s wtedy |
| dx=ds zatem dx=4dx} |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 4ds | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x−3 | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| arctg(s)= |
| arctg( |
| ) |
| | 16 | | s2+1 | | 4 | | 1+s2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
12 lut 18:58
PW: No to jeszcze raz. Gdyby było
to bez problemu zauważylibyśmy, że
| | 2x − 6 | |
[ln(x2 − 6x + 25)]' = |
| , |
| | x2 − 6x +25 | |
czyli że całka z tego ułamka to po prostu ln(x
2 − 6x + 25).
Dlatego
yyhy proponuje spojrzenie na ten ułamek jako na sumę dwóch ułamków (godz. 18:40) −
z pierwszym już wiesz jak sobie poradzić, nad drugim pomyśleć.
12 lut 19:00
PW: Nie zdążyłem

, musiałem odejść na chwilę od komputera; zawsze staram się trochę
podpowiadać, a nie wszystko od razu.
12 lut 19:02
yyhy: Noo..

Też sie staram podpowiadać najpierw, ale "szczerze mówiąc nie wie jak to nawet ugryźć"
powiedziało mi:
Niech ktos to zrobi
12 lut 19:06
Krzysztof: dzięki może teraz uda mi się dojść o co biega
12 lut 19:09
yyhy: noo, ogarnij sobie i zrób podobne sam np
12 lut 19:11