stożek ścięty
jola: Potrzebuję pomocy przy ściętym stożku. Musze narysować siatkę. Wysokosć stożka to 56 po
ścięciu,tworząca l 58, R=41,r=16,5. W jaki sposób mam narysować rzut zeby wyszła siatka? czy
promień narysowanego okręgu to moze być l po ścięciu, czy muszę wyliczyć wmiary przed
ścięciem?
Nie wiem też co powinnam zrobic, aby wyciąć te mniejsze koło zgodnie z wymiarem, prosze o pomoc
12 lut 18:36
iryt:

1) Obliczyć L przed ścięciem.
2) Obliczyć kąt środkowy wycinka , który jest powierzchnią boczną całego stożka, jego dł.
łuku jest
równa długości okręgu o promieniu R
3) narysować wycinek, wyciąć zieloną część.
4) dorysować koło dolne i górne.
12 lut 21:36
jola: to znaczy ze dlugosc teggo zielonego odcinka przy kolorowej czesci ma mieć L−l ?
13 lut 13:44
iryt:
Tak.
13 lut 14:48
jola: czy jest jakiś konkretny wzór na alfę? nie mam pojęcia jak to wyliczyć,
13 lut 16:08
iryt:
| | α | |
ł= |
| * 2πR długość łuku |
| | 360 | |
Albo
| | α | |
Pw= |
| * πR2 pole wycinka |
| | 360 | |
13 lut 16:17
jola: obliczyłam L przed ścięciem, no i teraz mam 257,48(czyli 2πR) = α/360 * 2πR dobrze? co
podstawic za R? też 41 cm?
13 lut 19:14
Mila:
Ile wynosi L?
13 lut 20:01
13 lut 20:16