Szczur: Oblicz sume:
1/√1 + √2 + 1/√2 + √3 + 1/√3 + √4
moze ktos mi dac wskazowke jak to zrobic ?
30 paź 18:47
pipi: V1 =1 oczywiste
V4 =2 też
1/V2 = V2/2 po usunieciu niewymierności
1 1* V2 V2 V2 1
bo ------- = --------- = --------- = ----- = --- V2
V2 V2 *V2 V4 2 2
podobnie oblicz
1
--------- =
V3
wstaw wyniki i dodaj podobne pierwiastki
30 paź 19:34
b.: ale chyba chodziło o sumę:
1/(√1 + √2) + 1/(√2 + √3) + 1/(√3 + √4)
też trzeba się pozbyć niewymierności z mianownika -- zobacz tu:
1134 jak to się robi
30 paź 21:55
pipi: Ooooo o sumę ciągu chodziło

?
ok

!
30 paź 22:07
ara1234@o2.pl: ja pozbyc sie niewymiernosci w takim przypadku 1/1+pierwiastek 2
PROSZE POMÓRZCIE
18 lis 14:09
Piotr:
pomóżcie
nieźle wygrzebany temat
18 lis 14:15
18 lis 14:15
paulina: a) 2−4V2/2
b) 3−12V5/−6
c)−24+8V2/−8
d)−6+12V3/24
e)3−6V3/3
f)4+20V2/4
g)−4−12π/12π+4
h)π−π2/1−π
i)3−V3/2V3−6
24 paź 10:09
paulina: ma ktos pomysł jak to rozwiazAC
24 paź 10:10