Zmienna losowa
Bogna: Z urny zawierającej 3 kule białe i 5 czarnych losowo wyjęto 2. Niech wartość zmiennej
losowej X będzie liczba wyjętych kul białych. Znaleźć funkcje prawdopodobieństwa i
dystrybuante zmiennej X oraz obliczyć jej wariancje. W ogóle nie mam pojęcia jak to zrobić
12 lut 17:18
Saizou :
X jest zmienną losową dyskretną skupioną na zbiorze {0,1,2}
| | 5*4 | | 10 | |
P({nie wylosujemy żadnej kuli białe})=P(X=0)= |
| = |
| |
| | 8*7 | | 28 | |
| | 2*3*5 | | 15 | |
P({wylosujemy jedną kulę białą})=P(X=1)= |
| = |
| |
| | 8*7 | | 28 | |
| | 3*2 | | 3 | |
P({wylosujemy 2 kule białe})=P(X=2)= |
| = |
| |
| | 8*7 | | 28 | |
0 dla t≤0
1 dla t>2
| | 10 | | 15 | | 3 | | 10 | | 15 | | 3 | |
VarX=EX2−(EX)2=02* |
| +12* |
| +32* |
| +0* |
| +1* |
| +3* |
| |
| | 28 | | 28 | | 25 | | 28 | | 28 | | 25 | |
12 lut 17:29
Bogna: Okej kumam skąd się wziął zbiór ale nie mam pojęcia skąd się wzięła reszta liczb skąd 8*7 , i
5*4 te pozostałe chyba kumama
12 lut 17:42
PW: A w liceum nie rozwiązywałaś zadań typu "jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia 2 kul
czarnych z urny zawierającej 3 białe i 5 czarnych kul"?
12 lut 17:46
Saizou :

pytanie o zbiór: ile kub białych możemy wyciągnąć jeśli losujemy 2 kule ze urny ?
najprościej chyba z drzewka
| | 5 | | 4 | |
P(X=0)=wylosowano tylko czarne= |
| * |
| |
| | 8 | | 7 | |
| | 3 | | 8 | | 5 | | 3 | |
P(X=1)=wylosowano białą i czarną kulę= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | |
| | 3 | | 2 | |
P(X=2)=wylosowano tylko białe kule= |
| * |
| |
| | 8 | | 7 | |
12 lut 17:51
Bogna: chodziłam do technikum i nie kojarze takich zadań z urnami ale nie wiem na pewno może robiliśmy
ale nie pamiętam
12 lut 17:52
Bogna: Wielkie dzięki za pomoc

już wszystko rozumiem
12 lut 17:57